Výroba a CO2
Jsme ekologicky odpovědní
Značka FRoSTA má dlouhodobou strategii, která má za úkol náš brand udržovat jako přátelský k zákazníkům i životnímu prostředí.
JSME EKOLOGICKY ODPOVĚDNÍ
Neustále snižujeme emise CO₂
Uplatňujeme dlouhodobou strategii, díky které je FRoSTA značkou přívětivou ke spotřebitelům i k životnímu prostředí. Ve všech výrobních závodech FRoSTA jsme zavedli komplexní environmentální reporting, který nám pomáhá identifikovat oblasti, v nichž můžeme minimalizovat emise oxidu uhličitého.
Mezi lety 2011 a 2017 se nám podařilo snížit emise CO₂ o 9 %. Naším cílem do roku 2022 je snížit emise o dalších 7,5 %!
PŘÍRODNÍ ENERGIE
Mráz ze Slunce!
Postavili jsme moderní mrazírnu, ve které je optimalizována spotřeba energie. Továrna v Brdyujście, což je městská čtvrť v Bydhošti, má vlastní čistírnu odpadních vod a na střeše mrazírny se nachází velká solární elektrárna. Sada fotovoltaických modulů pokrývá plochu téměř 600 m² a může generovat energii 80,5 kWp, což je průměrná roční spotřeba 20 českých domácností. To nám umožňuje ušetřit až 30 % energie použité k chlazení mrazírny.
CO₂
Uhlíková stopa
Uhlíková stopa je součet emisí skleníkových plynů vygenerovaných během celého životního cyklu výrobku – od těžby surovin přes dopravu, výrobu, skladování, prodej, nákup výrobků spotřebitelem až po přípravu doma a recyklaci obalů.
Vytvořili jsme komplexní systém environmentálního managementu, díky němuž umíme vypočítat uhlíkovou stopu CO₂ vyvíjeného výrobku jedním stisknutím klávesnice. Víme také, že maso a mléčné výrobky mají mnohem větší uhlíkovou stopu než vegetariánské a veganské potraviny. V posledních letech roste podíl bezmasých výrobků FRoSTA a v tomto trendu chceme dále pokračovat.
Vytvořili jsme systém výpočtu uhlíkové stopy pro všechny výrobky a zjistili jsme, že nákup mražených potravin je šetrnější k životnímu prostředí!
Víte, že…
- Smažení v průmyslovém měřítku má nižší emise CO₂ na jedno balení než smažení doma.
- Průmyslový mrazák využívá méně elektřiny na jedno balení než domácí mrazák.
- Nedokonalost domácích spotřebičů významně zvyšuje množství emisí CO₂, zatímco průmyslové stroje s hromadnou výrobou ho mohou snižovat.
- Pěstování zeleniny ve sklenících „mimo sezónu“ souvisí s vyšší spotřebou CO₂ než mražení sezónní zeleniny během podzimu, zimy a jara – proto nabízíme mraženou zeleninu ze svých vlastních (sezónních) plodin, ne ze skleníků.
Výpočty uhlíkové stopy všech svých výrobků najdete na našich produktových stránkách.